
Χριστίνα Χρυσοχόου, MD, PhD
Καρδιολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια
Α’ Καρδιολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών
Υπεύθυνη Μονάδας Καρδιακής Ανεπάρκειας | Μονάδας Υπερηχοκαρδιογραφίας
Nucleus Member of the Population Science and Public Health Section of the European Association of Preventive Cardiology (EAPC) for the 2022-2024
deputy representative for the Population Science and public health Section in the EAPC Education Committee for the 2022-2024
https://orcid.org/0000-0002-6340-3996
https://www.linkedin.com/in/christina-chrysohoou-44919152/
Η Χριστίνα Χρυσοχόου αποφοίτησε από το 10ο Λύκειο Αθηνών, με τιμητική διάκριση από τον Δήμο Αθηναίων και στη συνέχεια φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών (1986-1992), και ειδικεύτηκε στην Καρδιολογία στην Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, του Ιπποκράτειου Γ.Ν. Αθηνών (1996-2000) και μετεκπαιδεύτηκε στη δυναμική υπερηχοκαρδιογραφία και διοισοφάγεια απεικόνιση (αδεια ΚΕΣΥ 20/11/2003). Παράλληλα εκπόνησε τη Διδακτορική της Διατριβή στην Υπερηχοκαρδιογραφική εκτίμηση της Καρδιακής Ανεπάρκειας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (2000). Πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα και μετεκπαιδεύσεις στην Καρδιακή Ανεπάρκεια στο Cardiology Department, Veterans Affairs Medical Center/Georgetown University, Washington DC, USA (2004-2005), και στην Καρδιακή Απεικόνιση στο Emory Medical School, Atlanta, USA, όπου και έλαβε Level II certification cardiac MRI-3D invasive echo (2013-2014). Επίσης, μετεκπαιδεύτηκε στην Επιδημιολογία και την Ιατρική Στατιστική στο London School of Hygiene and Tropical Medicine (PgCert in Epidemiology & Medical Statistics, 2000)
Σήμερα, είναι ιατρός-καρδιολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια Καρδιολογίας , στο Ιπποκράτειο Γ.Ν. Αθηνών, Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, και παράλληλα είναι υπεύθυνη του Ιατρείου Καρδιακής Ανεπάρκειας, της Μονάδας Επιδημιολογίας και Πρόληψης Καρδιαγγειακών Παθήσεων (2006-), και της Μονάδας Εξωτερικών Ιατρείων Καρδιαγγειακής Απεικόνισης. Στο παρελθόν έχει διατελέσει Επιστημονικός Συνεργάτης της Μονάδας Υπέρτασης (2000-2004).
Είναι Μέλος της Επιτροπής Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων (2018-), καθώς και εξωτερικός Αξιολογητής της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας (2018- ). Επίσης, είναι Εθνικός Εκπρόσωπος της Επιτροπής Κατευθυντήρων Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (2021-), Μέλος της Συγγραφικής Ομάδας Θεμάτων Εξετάσεων για το European Diploma in Cardiology (2016-) και Μέλος της Επιτροπής διαμόρφωσης της ύλης της Ειδικότητας της Καρδιολογίας (Core Curriculum Task Force, ESC Education Committee for the update 2020). Από το 2015 είναι εκπρόσωπος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Εξετάσεων Καρδιολογίας. Επίσης, είναι Μέλος του Consensus Report on CVD secondary prevention project (2020 ESC Home), του The Health Policy Partnership Writing Committee Consensus on Heart diseases and Stroke (ESC 2021), καθώς επίσης και Ομάδων Δράσης της Ε.Κ.Ε. για την Παχυσαρκία και την Καρδιαγγειακή Πρόληψη. Τον Αύγουστο του 2022 εκλέχθηκε μέλος του πυρήνα (nuclei member) Population Science and Public Health Section του European Association of Preventive Cardiology (EAPC) για τα έτη 2022-2024.
Έχει συμμετάσχει στη διδασκαλία, τόσο σε προπτυχιακό επίπεδο σπουδών σε φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όσο και σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών (Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο). Έχει δώσει περισσότερες από 1.000 προσκεκλημένες διαλέξεις σε Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια. Είναι συγγραφέας, 400+ επιστημονικών άρθρων σε έγκριτα διεθνή περιοδικά, με μεγάλη απήχηση (h-index=50), 30+ κεφαλαίων σε Ελληνικά και Διεθνή ιατρικά βιβλία, ενώ έχει συμμετάσχει σε 1500+ ανακοινώσεις σε Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια. Επίσης, συμμετείχε στη διαμόρφωση των Κατευθυντήριων Οδηγιών και των Θέσεων Συμφωνίας Ειδικών στην Υπερλιπιδαιμία και στην Καρδιακή Ανεπάρκεια (ESC-Reviewer). Έχει συμμετάσχει ως sub- και primary Investigator στη διεξαγωγή 20+ κλινικών μελετών στο τομέα της καρδιακής ανεπάρκειας και υπερλιπιδαιμίας, ενώ είναι βασικός ερευνητής των διεθνώς αναγνωρισμένων μελετών CARDIO2000, ATTICA, ΙΚΑΡΙΑ, Blue Zones Longevity program, και Hellenic HF. Για το επιστημονικό της έργο και τη διεθνή απήχηση του έχει αναγνωριστεί ως Top ranked επιστήμων (2020), και έχει τιμητική αναφορά στην επιστημονική της πορεία στο περιοδικό Circulation (European Perspectives in Cardiology-Spotlight: Christina Chrysohoou, 2007, f67-f68). Επίσης, έχει λάβει βραβεύσεις από Διεθνείς Οργανισμούς και Συνέδρια, Τιμητική Μνεία από το Υπουργείο Υγείας της Costa Rica, καθώς επίσης και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την επιστημονική της συνεισφορά στην κοινότητα (από το Δήμο Ικαρίας με ανακήρυξη σε Επίτιμο Δημότη). Έχει αρθρογραφήσει στον Ημερήσιο Τύπο, και έχει δώσει δεκάδες συνεντεύξεων στον Ελληνικό και Διεθνή Τύπο και Μ.Μ.Ε. .
Είναι Independent Expert για το HORIZON Europe Health 2020, υπήρξε Κριτής στο EU Program for Research and Innovation (2014) και μέλος των αξιολογητών της ΓΓΕΤ. Είναι Editor στα διεθνή περιοδικά The Open Cardiovasc Med J, Rev in Diabetic Studies και Nutrients. Επίσης, είναι web-Editor της ιστοσελίδας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (2017-). Είναι κριτής εργασιών σε 20+ διεθνή επιστημονικά περιοδικά, καθώς και σε διεθνή (ACC, AHA, ESC, Europrevent) και ελληνικά Συνέδρια. Έχει διατελέσει Πρόεδρος ή Μέλος της Οργανωτικής/Επιστημονικής Επιτροπής πολλών ιατρικών Συνεδρίων.
Είναι Μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (2018-2020, 2020-2022). Έχει εκλεγεί Fellow της ESC, και είναι μέλος διαφόρων διεθνών (ESC, EAPC, EAS, IAS, HFA-ESC) και ελληνικών ιατρικών Εταιρειών. Επίσης, έχει διατελέσει Μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης (2014-2016), Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Επιδημιολογίας και Πρόληψης της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης (2010-2012), Αντιπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για την Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης (2012-2014), καθώς επίσης Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Καρδιακής Ανεπάρκειας (2013-2015), μέλος του ACC International Heart Failure Working Group (2018), και μέλος της Ομάδας Εργασίας Ψηφιακής Καρδιολογίας (2022-) της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Επίσης, είναι ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Γυναικών Καρδιολόγων της Ελληνικής καρδιολογικής Εταιρείας, με διασύνδεση με ESC και ACC. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στον τομέα της ψηφιακής καρδιολογίας με τη δημιουργία των εφαρμογών Kardia HF, τη διαδραστική πλατφόρμα KardiaUp και την εφαρμογή CORRAL (φάση ΙΙ, HORIZOΝ2020).