Ο Χαράλαμπος Βλαχόπουλος είναι Καθηγητής στην 1η Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών. Τα κλινικά του ενδιαφέροντα είναι η Υπέρταση και το Καρδιομεταβολικό Σύνδρομο, οι κληρονομικές παθήσεις καθώς και η Επεμβατική Καρδιολογία.

Ο κ. Βλαχόπουλος υπήρξε Πρόεδρος της ARTERY Society και Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας των Περιφερικών Αγγείων της European Society of Cardiology και είναι μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας και Αθηροσκλήρωσης.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνουν τον προγνωστικό ρόλο της αγγειακής λειτουργικότητας και δομής για τα καρδιαγγειακά συμβάματα, της επίδρασης του τρόπου διαβίωσης (lifestyle) και της φλεγμονής στην αρτηριακή λειτουργία, καθώς και την παθοφυσιολογία της υπέρτασης, της δυσλιπιδαιμίας, τη σχέση σεξουαλικής υγείας και καρδιαγγειακών νοσημάτων και τις κληρονομικές παθήσεις.

Ο Καθηγητής Χ. Βλαχόπουλος έχει δημοσιεύσει πάνω από 320 επιστημονικά άρθρα σε έγκριτα διεθνή περιοδικά και το έργο του έχει μνημονευθεί σε πάνω από 55.000 αναφορές σε αντίστοιχα άρθρα. Ο H-index είναι 77. Με τον Michael O’ Rourke και τον Wilmer Nichols έχουν συγγράψει την 6η έκδοση του διεθνούς φήμης βιβλίου καρδιαγγειακής φυσιολογίας και παθοφυσιολογίας “McDonald’s Blood Flowing Arteries”. Έχει δώσει πολυάριθμες διαλέξεις κατόπιν προσκλήσεως ανά τον κόσμο και τα αποτελέσματα των ερευνών του έχουν μνημονευθεί επανειλημμένα από τον ελληνικό και διεθνή τύπο.

Είναι μέλος του Εκδοτικού Συμβουλίου των περιοδικών Hypertension, Artery Research και Hellenic Journal of Cardiology.

e-mail: cvlachop@med.uoa.gr