Καρδιολόγος
Ειδικός στην Καρδιαγγειακή Απεικόνιση

O Αλέξιος Αντωνόπουλος είναι Καρδιολόγος με ειδίκευση στην Καρδιαγγειακή Απεικόνιση. Είναι Πτυχιούχος και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει μετεκπαιδευτεί στην Καρδιαγγειακή Απεικόνιση στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης & το Royal Brompton Hospital (Λονδίνο) και είναι διεθνώς πιστοποιημένος στο ανώτερο επίπεδο στην διαθωρακική υπερηχοκαρδιογραφία, την αξονική στεφανιογραφία (CCTA) και την Μαγνητική Τομογραφία Καρδιάς (CMR). Τα κλινικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την Προληπτική Καρδιολογία, τις Κληρονομικές Καρδιαγγειακές Παθήσεις και την Απεικόνιση του Καρδιαγγειακού Συστήματος.

Έχει εργαστεί ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στην Ομάδα Μεταφραστικών Καρδιαγγειακών Ερευνών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (2010-2020) και έχει λάβει σημαντικές υποτροφίες για το έργο του (Marie Curie Intra-European Fellowship, Fellowship Heart Failure Association & European Association of Cardiovascular Imaging της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας).

Tα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την εφαρμογή μεθόδων Τεχνητής Νοημοσύνης στις ιατρικές εικόνες για την πρώιμη ανίχνευση καρδιαγγειακής νόσου. Η έρευνά του σχετικά με την ανίχνευση της αγγειακής φλεγμονής μέσω της αξονικής στεφανιογραφίας ως ένα πρώιμο σημείο κινδύνου για έμφραγμα μυοκαρδίου έχει λάβει διεθνή και εγχώρια βραβεία και έχει οδηγήσει σε διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας. (>150 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, ~5000 αναφορές, δείκτης απήχησης i10: 51).

Είναι μέλος του Εκδοτικού Συμβουλίου των περιοδικών Cardiovascular Research και Hellenic Journal of Cardiology, μέλος της ομάδας Απεικονιστικών Τεχνικών της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στην Ελλάδα για την Καρδιαγγειακή Απεικόνιση (CMR/CCTA).